ארטרוסקופיה ברך

ארטרוסקופיה ברך

מהו ניתוח ארטרוסקופיה? ארטרוסקופיה של הברך הינו ניתוח המבוצע בעזרת שני חתכים קטנים בקדמת הברך, היתרון הגדול של הארטרוסקופיה שניתן בעזרתה לבצע כמעט כל פעולה בברך מבלי לחשוף את המפרק. בדרך זו הנבדק עובר פעולה קלה עם שיקום, בדרך כלל קצר, בהשוואה לניתוחים בהם המפרק נחשף באופן מלא. הפעולה מבוצעת ע"י החדרת מצלמה (ארוכה ודקה דמוית צינור) לברך דרך חתך אחד, באמצעותה ניתן לסרוק את הברך ולאתר פגיעות במרכיבי מפרק הברך, בין היתר:  קרע במיניסקוס, קרע ברצועות הצולבות, נזקים בסחוס ועוד. דרך החתך השני, בסיוע של מגוון מכשירים, ניתן לטפל בפגמים אלו.

 

מתי צריך לעשות ארטרוסקופיה? במקרים בהם מטופל עם תלונה על כאבי ברך (מחבלה או ללא חבלה)  מגיע לבדיקה במרפאתי, ראשונית אני בודק את הברך ובמידה וחושב שיש נזק תוך מפרקי שיצריך התערבות,  מפנה לבדיקת MRI  של הברך כדי להבין את הפתולוגיה ולתכנן בהתאם את ההתערבות. היה  ובממצאי בדיקת ההדמיה ימצא: קרע לא יציב במיניסקוס (במהלך הניתוח יוחלט האם הקרע ניתן לתפירה או כריתה חלקית), קרע של רצועה צולבת קדמית או אחורית, פגמים ו/או שברים בסחוס המפרק, גופים חופשיים במפרק, חוסר יציבות של פיקת הברך, או שילוב של כמה מהפגיעות, ניתן יהיה לטפל בעזרת ארטרוסקופיה טיפולית. קיימת קבוצה נוספת של מטופלים שאציע להם ההתערבות ואלו הם הנבדקים שעברו ברור מלא ללא שנמצאה

פתולוגיה משמעותית שתסביר את הכאב שלהם או שיש רק חשד לבעיה, במקרים אלו אציע ארטרוסקופיה "חוקרת", בה אסרוק את הברך בסיוע המצלמה (קרי אסתכל ישרות על המפרק) ואטפל בממצאים בהתאם למה שיתגלה.

 

מה הן ההכנות לניתוח? כהכנה להתערבות ארטרוסקופית  מתבקש הנבדק בהתאם לגילו, לבצע בדיקות דם, אק"ג וצילום חזה. מטופלים עם מחלות נלווית (יל"ד, סכרת, בעיות לבביות וכו' ) יבדקו מספר ימים לפני ההתערבות הארטרוסקופית ע"י מרדים לוודא שהינם כשירים לעבור הרדמה (הפעולה מבוצעת לרוב בהרדמה כללית שיטחית). נדרשות 6 שעות של צום לפני ההתערבות.

 

מה קורה ביום הניתוח? ארטרוסקופיה יכולה להימשך בין 20-90 דקות בהתאם לממצאים והטיפולים המבוצעים במהלכה, הנבדק יתבקש להגיע לבית החולים בו מבוצעת הפעולה מספר שעות לפניה  כדי להיקלט בביה"ח, לקבל הסבר ולהיערך לפעולה כולל חתימה על הסכמה מדעת לפעולה, מעבר לבגדי חדר ניתוח, בדיקת מרדים, רופא מנתח ועוד. עם סיום הפעולה ישהה הנבדק כשעה בחדר התאוששות ומשם יופנה למחלקת האישפוז ויוכל להשתחרר במידה ורמת כאביו נסבלת ולאחר שיבצע הליכה בכוחות עצמו וכן יתפנה בשירותים. סה"כ השהייה במסגרת ביה"ח  אורכת מספר שעות ויש צורך לפנות את כל היום לטובת ההליך. מומלץ להגיע בליווי וחל איסור לנהוג עצמאית ברכב ביום הפעולה.

*במקרים בהם מתבצע שחזור רצועה בברך בסיוע ארטרוסקופיה השחרור הוא למחרת ההתערבות היות ובד"כ מדובר בפרוצדורות היותר ארוכות (60-90 דקות).

 

מהו המהלך לאחר הניתוח? כאב אחרי ארטרוסקופיה – לרוב ניתן להתגבר עליו בסיוע משככי כאב  כמו אקמול ואופטלגין, במיעוט המקרים ובפעולות המורכבות יותר של שחזור רצועה נותנים גם תכשירים אחרים בימים הראשונים לאחר ההתערבות.

מהו כאב שהינו מצב חירום ויש צורך להגיע בדחיפות לחדר מיון:

  1. כאב בלתי נסבל שנמשך מספר ימים, לא מגיב למשככי כאב וממוקם באזור שריר התאומים יכול להעיד על פקקת (קריש דם) בוורידי השוק.
  2. חום מקומי בברך מלווה כאב בכל תזוזה, נפיחות וקושי להניע את הברך יכול להעיד על תהליך זיהומי בברך.

פצעים ניתוחים – משתחררים מבית החולים עם חבישה מרופדת, ניתן להורידה ביום שלמחרת ולרחוץ את הפצעים במים זורמים וסבון כל יום. בד"כ פתח אחד סגור בסיכות מיוחדות והפתח השני נשאר פתוח לנקז את שארית הדם שבברך כך שאין צורך להיבהל מדם על התחבושת כשמורידים לראשונה.

שיקום – אני מאמין גדול בטיפול פיזיותרפיה שראשונית מסייע להפחית את הנפיחות בברך המנותחת, בהמשך ובשיתוף פעולה עם המנותח מסייע להחזיר את טווח תנועת הברך לנורמה (יישור בעדיפות ראשונה) ואח"כ את כוח השרירים מסביב לברך.

חזרה לעבודה – לעבודה משרדית ניתן לחזור תוך ימים ספורים, לעבודה פיזית תוך 2-3 שבועות.

חזרה לספורט – בין 2-4 שבועות.

 

 

 

לקביעת פגישת ייעוץ, ניתן להתקשר לאחת מהמרפאות של ד״ר פסקין, ויקבעו עבורכם פגישה.

 

peskindr