רצועה צולבת

 רצועה צולבת

 

יציבות הברך מתבססת על 4 רצועות, 2 רצועות צולבות הנמצאות בתוך המפרק ושתיים צידיות, הנמצאות מחוץ למפרק. קיימת שכיחות גבוהה של פגיעה ברצועות הללו בקרב אנשים העוסקים בפעילות גופנית.

פגיעה באחת או יותר מהרצועות הללו, פוגעת ביציבות הברך וכתוצאה מכך נפגעת יכולת הברך לבצע פעילות גופנית.

הרצועה שנפגעת בשכיחות הגבוהה ביותר היא הרצועה הצולבת הקדמית (ACL), לרב פגיעה מלאה ב – ACL, מצריכה שחזור של הרצועה.

הסיבה הנפוצה לקרע של ה – ACL  היא חבלה סיבובית לברך כשבמרבית המקרים (85%) הדבר מתרחש ללא כל מגע (מה שנקרא תאקל) של שחקן אחר ורק במיעוט המקרים (15%) הקרע של ה – ACL  מתרחש כתוצאה ממגע של שחקן יריב.

מה מרגישים בקרע ACL? קרע ברצועה מלווה בכאב חד וגבוה, פעמים רבות נשמע רעש של קרע (POP) מהברך הפגועה. תוך זמן קצר (דקות עד שעתיים לערך) הברך מתנפחת, מוגבלת בטווח התנועה ויש קושי לשאת משקל על הרגל.

במקרה של חבלה סיבובית לברך, עם התסמינים לעיל, מומלץ לגשת לחדר מיון או מוקד קופ"ח קרוב. הבדיקה הראשונית יכולה לתת אבחנה של מה ארע בברך, בד"כ הבדיקה תושלם ע"י צילום רנטגן, שניתן לראות בו לעיתים פתולוגיה חשובה כמו שבר תלישה שיש המצריך התערבות ניתוחית בהקדם. במידה וצילום הרנטגן יימצא תקין , הרגל תיחבש והמשך מעקב ייעשה  אצל אורתופד.

מומלץ לפנות לרופא שתחום התמחותו היא פציעות ברכיים וספורט. אישית, אני בד"כ מפנה ראשונית נבדק שכזה לבדיקת MRI, בה אוכל לקבל מידע לגבי היקף הנזק בברך שיכול לכלול פגיעה במספר רצועות, מיניסקוס וסחוס ובהתאם להיקף הפגיעה אתכנן את הטיפול וההתערבות הניתוחית.

במקביל להפניה לבדיקת MRI  אני מאמין גדול בטיפול פיזיותרפיה ולכן אפנה למכון פיזיותרפיה שבסיועו הנבדק יגיע להתערבות הניתוחית עם ברך "רגועה"  יותר מאשר סמוך לחבלה וזה כולל פחות נוזל בברך, טווח תנועה משופר ושרירים חזקים יותר. בדרך זו הנבדק יצלח את ההתערבות הניתוחית טוב יותר.

לאנשים הפעילים גופנית ומעוניינים לחזור לפעילות שכזו, אציע התערבות ניתוחית בה אשחזר

את ה – ACL.

מה זה שחזור ACL?  הניתוח מבוצע כמעט כולו ע"י  ארטרוסקופיה

את הקרע ברצועה בברך לא ניתן לתקן ומכאן הצורך לשחזר אותו. לפיכך, יש צורך לקצור גיד מאזור הברך (לעיתים רחוקות ניתן להשתמש בגיד מתרומת איברים, אלוגרפט, או גיד של הנבדק מהברך השנייה) אשר לאחר הכנתו, יועבר בתעלות שנקדחות בתוך הברך, במהלך האנטומי של ה – ACL, השתל הנ"ל יקובע בשתי קצותיו ועל ידי כך יוכל לייצב את הברך במקום ה – ACL  הטבעי שנקרע.

במקרים של קרע ברצועה הצולבת  בהם נמצאת בבדיקת הברך  אי יציבות גדולה, או בנבדקים עם גמישות יתר כוללת, או בנבדקים שעברו שחזור שנכשל. אני נוהג לתגבר את יציבות הברך ע"י פעולה נוספת בחלק החיצוני של הברך שנקראת LET – Lateral Extra articular tenodesis  אשר מגבירה את יציבות הברך כפי שנדרש בקבוצת אוכלוסייה זו.

 

 

 

 

מהו המהלך לאחר הניתוח? כאב אחרי ארטרוסקופיה – לרוב ניתן להתגבר עליו בסיוע משככי כאבים  כמו אקמול ואופטלגין, במיעוט המקרים ובפעולות המורכבות יותר של שחזור רצועה, נותנים גם תכשירים אחרים בימים הראשונים לאחר ההתערבות.

מהו כאב שהינו מצב חירום המצריך הגעה בדחיפות לחדר מיון:

  1. כאב בלתי נסבל שנמשך מספר ימים, לא מגיב למשככי כאב וממוקם באזור שריר התאומים יכול להעיד על פקקת (קריש דם) בוורידי השוק.
  2. חום מקומי בברך מלווה כאב בכל תזוזה, נפיחות וקושי להניע את הברך, יכול להעיד על תהליך זיהומי בברך.

פצעים ניתוחיים – משתחררים מבית החולים עם חבישה מרופדת, ניתן להורידה יומיומית לצורך היגיינה מקומית וזאת ע"י רחצת הפצעים במים זורמים וסבון כל יום. בד"כ פתח ארתרוסקופיה אחד סגור בסיכות מיוחדות והפתח השני נשאר פתוח לנקז את שארית הדם שבברך, כך שאין צורך להיבהל מדם על התחבושת כשמורידים לראשונה. הפצע ממנו נקצרה הרצועה גם הוא סגור בסיכות.

במקרים בהם בוצע שחזור רצועה צולבת אחת או יותר הנבדק זקוק לשיקום פיזיותרפיה שנמשך מספר חודשים

חזרה לעבודה – לעבודה משרדית ניתן לחזור תוך 2-3 שבועות, לעבודה פיזית תוך 2-3 חודשים.

חזרה לספורט – בין 7-9 חודשים.

בברכת החלמה מהירה

 

קרא עוד : ארטרוסקופיה ברך

 

רצועה צולבת

 

 

לקביעת פגישת ייעוץ, ניתן להתקשר לאחת מהמרפאות של ד״ר פסקין, ויקבעו עבורכם פגישה.

 

peskindr